Taşınma İzni Hakkında Detaylar Nelerdir?

Yeni bir yaşam alanı için yeni bir eve taşınmak veya yeni bir ofise taşınmak oldukça heyecan verici bir durumdur. Farklı alanlara yerleşmek, yeni yaşam alanı içerisinde olmak veya yeni bir çalışma alanı oluşturmak. Yeni manzaralar ve yeni insanlar ile tanışmak çok keyif verici olsa da taşınma sürecinin yorucu ve zahmetli olduğunu düşünmeden edemediğinizi biliyoruz. Taşınma süreci içerisinde mevcut evinizde fatura aboneliklerinin (elektrik, su, internet, doğalgaz gibi) iptal edilip, yeni evinizde bu aboneliklerin naklini gerçekleştirme zorunluluğunuz ortaya çıkmaktadır. Resmi dairelerin çalışma saatlerini göz önünde bulundurarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Taşınma planlamasında kurumsal nakliye şirketi ile çalışmanın sürecinizi hafifleteceği gibi çalışma izni alarak çalıştığınız iş yerinin tarafınıza taşınma iznini sağlıyor olması gerekmektedir. 

Ev Taşıma İzin Süreci Nedir?

Çalışma hayatında şehir içi veya şehirler arası taşınma sürecinde 4/a sigortalıların en çok karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de taşınma süreçlerinde izin konusudur. İş Kanunu’nda hem borçlar kanunu hem de 4857 sayılı Kanunu’nda taşınma izni olarak düzenlenmiş bir izin türü mevcut değildir. İşverenler tarafından çalışanların (kendilerine) ücretli mi yoksa ücretsiz mi izin kullandırılacağı hususunda tereddütler oluşmaktadır. Ancak her ne kadar taşınma izni ile ilgili spesifik bir izin türü olmasa da, 4857/55j maddesinde yer alan ‘’işveren tarafından verilen diğer izinler’’ de çalışma sürelerinden sayılmaktadır. Bu izinler ücretli yıllık izin veya çalışanın talebi ve işverenin de onayı ile ücretsiz olabilecektir. Bunun haricinde ancak birincil mevzuatta yer almasa bile bir sözleşme serbestisi ilkesi hususunca, iş akitlerine taşınma izni olarak ayrıca bir izin hakkı konulması önünde engel teşkil edebilecek bir durum bulunmamaktadır. Kısacası ev taşıma izni çalışanın talebi doğrultusunda işverene bu hususta yazılı veya sözlü olarak sunduğu izin türüne ev taşıma izni denir. Ancak şu hususun altını çizmekte yarar vardır: Ev taşıma izni ile mazeret izni birbirinden farklı bir izin türüdür.

İş Kanunu’nda Yer Alan Mazeret İzni

Mazeret İzni İş Kanununun Ek-2 maddesinde ayrıca düzenlenmiştir. Mazeret izinleri; evlilik, doğum, ölüm ve engelli ebeveyni izni olarak tek tek ele alınmıştır.

Çalışana;

  • Evlenmesi, evlat edinmesi, anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün,
  • Eşinin doğum yapması halinde 5 gün,

En az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toplam veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli izin verilir.

Kanun’nda MAZERET İZNİ olarak ele alınan bu hususlar neticesinde yukarıda belirtmiş olduğumuz izinler işverenin iznine tabii değildir. Ancak bu hususta şu detay belirtilmelidir: çalışanların durumlarını ispatlayıcı nitelikte belgelerle işverene başvurarak talepte bulunması gerekir. Maddede yer alan haller vuku bulunduğunda işveren çalışanlarına yukarıda yer alan kanun maddeleri uyarınca belirtilen günler için çalışanlarına ücretli mazeret izinlerini kullandırmak zorundadır. Mamafih taşınma izni bir mazeret izni olarak tanımlanmamıştır.

Taşınma İzni Kullandırılmayan Çalışan İşverenden Yıllık İzin Talep Edebilir Mi?

Yukarıda belirtilen durumlar hususunda taşınma izni işverenin inisiyatifi kapsamında yer aldığından taşınma izninin şirket politikası uyarınca ücretli veya ücretsiz olarak verilmesinin uygun bulunmadığı durumlarda, çalışanın ilgili süre için yıllık izin talep etmesi bir hak olduğu gibi bu doğrultuda çalışanın ücretinden kesinti olmaksızın yıllık izin kullanması yasal olarak mümkündür.

Taşınma İzni Talep Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

Taşınma süreci başlamadan önce çalışan günler öncesinden veya anlaştığı nakliye şirketi ile sözleşmesinde belirtilen taşınma tarihini dikkate alarak işverene makul bir sürede mutlaka konu hakkında bilgi vermesi gerekmektedir. Çalışan tarafından beyan edilecek bu talebin işverene yazılı olarak yapması önerilir. Yine bu hususta işverenin taşınma izni ücretli mi ücretsiz mi olarak kullandırılacak olduğu bilgisi çalışana yazılı olarak bildirilmesi uygun olacaktır.

Çalışanın işverenine yazılı olarak izin talebinde bulunması, işverenin çalışanına ilgili izin için çalışanın çalışma süreci içerisindeki ücretli veyahut ücretsiz izin verildiğini yazılı olarak sunmak gerekmektedir.

Taşınma İzni İspatında Nasıl Bulunabilirim ?

Taşınma izni için gerekli olan yazılı bir ispat söz konusuysa da ispatlanabilir bir belge sunmanız önerilir. Evden eve nakliyat şirketi ile yapmış olduğunuz taşıma sözleşmesi veya taşıma faturası ile işvereninize taşınma için izin istediğinizi bir ispat niteliği taşıyan bu belgeyi veya faturayı sunmanızı önermekteyiz.

bidüşüntaşın evden eve nakliyat bidüşüntaşın ofis taşıamcılığı bidüşüntaşın eşya depolama şirketi
indirim
FIRSATI
kaçırılmayacak
%5 indirim
BDT5

Bu kampanya 2 saat süre ile geçerlidir. Kampanya kodunu ödeme adımında kupon kısmına girmeniz gerekmektedir.

×