Yeni eve taşınma psikolojisi insan doğası anlamında kendini güvence alma eğilimiyle öne çıkabiliyor. Konfor alanı olarak belirlenen ortamlarda bireyler güvenli alanlarından çıkmak istemiyor. Güvenli alanından çıkmak istemeyenler alışkanlıklarından dolayı sorun yaşayabiliyor. Ancak hayat koşulları, bireyleri konfor alanından çıkartmak zorunda bırakabilmektedir. Yeni eve taşınmak hem stresli hem de zor bir durumdur. Bazı insanlar için konfor alanından çıkmak iyi hissettirir. Çünkü bu insanlar kendilerini yeni bir hayata başlıyor gibi hissetmektedirler.
Özgür karakteri olan insanlarda bu tarz durumlar sorun olmaz. Ancak alışkanlıklardan dolayı kolay vazgeçmeyenler için taşınma durumu felaket olacaktır. Farklı bir alana alışmaktansa eski yaşam alanlarında yer alan sorunlara boyun eğebilmek daha cazip gelir. Yeni bir şehre taşınmanın olumsuz etkileri konusunda da taşınmaya mecbur kalındığı zaman, bu tarz bir psikolojik sorunla baş edebilmek gerekir. Aynı şekilde korkuların önüne geçmek gerekmektedir. Yeni ortama alışma durumu zor olabilmektedir. Ancak zamanla alışabilmek ve daha iyi hissetmek mümkün.
Yeni Eve Taşınma Sendromu
İnsanlarda alışkanlıklar, karakter yapısı ve konfor ortamlarını terk etmeme tarzı faktörler, bireyleri zor duruma sokabiliyor. Taşınmak, bir dönemin son ve başlangıcı arasında olan geçiş süreci olmaktadır. Alışmış olduğunuz veya ait olduğunuzu düşündüğünüz bir noktadan hiç bilmediğiniz bir yere taşınmak, olumlu veya olumsuz etkilerle dönebiliyor. Fakat bu durumla nasıl başa çıktığınız tamamen sizlerin kontrolündedir. Taşınma sendromu özellikle bireylerin uzun seneler boyunca yaşadığı, alışkanlık kazandığı durumlarda öne çıkar. Aynı zamanda bu sorun yaşlı bireylerde daha sık görülmektedir.
Taşınma Depresyonuyla Nasıl Baş Edilir?
Depresyonun temel özelliklerine bakarsak hayatın birçok yanını olumsuz etkilediğini görürüz. Taşınma depresyonu durumuna baktığımızda belirtileri genel olarak aynıdır. Uykusuzluk, sürekli yorgunluk hissi, tedirginlik, iştah bozukluğu tarzı belirtiler olabilmektedir. Elbette bu süreç, sadece tek bir kişi de değil aile kapsamında da görülebiliyor. Ancak taşınmak içerisinde belli sebepleri barındırır. Bu sebeplere göre de gelişen depresyon durumu vardır. İş sorunları, eğitim, sosyal imkânsızlık, yüksek ev ve kira fiyatları da bu durumu tetikler. Konu ne olursa olsun sizlerde oluşan stresi azaltmak için bazı adımlar atabilirsiniz.
Alıştığın evden taşınmak gibi bir durumla karşı karşıyaysanız bu durumda yeni evinize alışmak için zamana ihtiyacınız vardır. Bu süreçte yeni yaşam alanınızı kısa bir sürede tanımaya başlayın. Market, kasap ve manavın konumunu öğrenin. Süreç içerisinde yeni komşularınızı tanımaktan çekinmeyin. Varsa bina yöneticiniz, karşı komşunuz veya esnafı tanımak için adım atabilirsiniz. Bulunduğunuz durumu bir veda olarak düşünmeyin. Farklı bir şehre gidiyor olsanız bile ayrıldığınız yerlerde bulunan insanlarla iletişiminizi sürdürmeye devam edebilirsiniz.
Ev Değiştirmek İyi Gelir mi?
Ev değişikliği, genel manada zor bir süreç olarak tanımlanıyor. Uzun bir süre sonrasında yaşadığınız evi değiştirebilmek, birtakım durumlarla mümkündür. Bu duruma göre ev değişikliği yapmanızı gerektiren işaretler söz konusu olabilir. Bunun sonucunda ise ev değiştirmek iyi gelir mi bakarsak birçok avantajını görebilmeniz mümkündür. Ulaşım sorunları gibi nedenler, ev değiştirmek için önemli bir sebeptir. Bunun dışında ailede kişi sayısının çoğalması, ayrı eve çıkabilmek gibi durumlar da ev değişikliğine neden olur. Böylece ev değiştirmek, birçok kişi için yeni başlangıçlar anlamına gelir.
Sonuç olarak yeni eve alışamamak sorunu, birçok sorun bireyler için önemli bir sorundur. Yeni eve taşınma psikolojisi, bazı kişiler için sorun değildir. Ancak genellikle yorucu bir süreçtir. Bu tarz durumlarda olabildiğince olumlu düşünmek gerekir. Aynı şekilde elinizde bulunan imkanları değerlendirme ve alışma noktasında kendinize zaman tanıyabilirsiniz.